Eten
De Spaanse keuken is één van de belangrijkste grondleggers van het Mediterraan dieet. In feite bestaat de Spaanse keuken uit vele regionale keukens, zoals de Catalaanse, Galicische of Baskische keukens die allen onderling sterk verschillen. De Spaanse keuken zoals men die buiten Spanje kent bestaat meestal uit niet veel meer dan pealla, tortilla, tapas zoals patatas bravas en een aantal worsten zoals chorizo. In werkelijkheid gaat het echter om een enorm gevarieerde hoeveelheid verschillende regionale keukens die hun succes vooral halen uit de overvloed aan verse producten die men in het land vindt. Buiten dat houdt de Spaanse bevolking zelf haar eigen keuken in stand, in vergelijking met andere Europese landen bestaat er een grote voorkeur voor verse productie van hoge kwaliteit in tegenstelling tot bijvoorbeeld diepvriesproducten of voorverpakte groenten en fruit, die vrijwel niet worden verkocht. Spanje is na Japan de grootste vis- en zeevruchtenconsument ter wereld.
Cultuur & eten
Vele culturen hebben invloed uitgeoefend op het Spaanse eten. De sauzen zijn Fenicisch, de Grieken brachten de olijfolie naar Spanje en de Romeinen, Carthagers en joden voegden allemaal iets van hun eigen keuken toe. De Moren hebben echter de grootste invloed uitgeoefend op de Spaanse gastronomie tijdens hun jarenlange overheersing. Ze voegden fruit en specerijen toe aan de Spaanse maaltijden en maakten combinaties van fruit, noten, vlees en vis. De rijst, die zo typisch is voor het Spaanse eten, komt rechtstreeks uit de Moorse eetcultuur. De maaltijden die voor ons zo "typisch Spaans" zijn, zijn eigenlijk een mengeling van allerlei culturen, die de Spaanse keuken beïnvloed hebben.
Tapa (meervoud tapas)
Een tapa (meervoud: tapas) is de aanduiding voor een Spaanse aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.
geschiedenis van tapas
De Spaanse traditie om tapas te gaan eten, el tapeo genoemd, begon raar genoeg met lege borden. De traditie komt uit Sevilla, waar barkeepers de wijnglazen afdekten (tapar) met een klein bordje, zodat geen fruitvliegjes erin konden vliegen. Al gauw begon men plakjes ham op de bordjes te leggen om klanten te trekken. Barkeepers experimenteerden steeds meer met verschillende tapas, die bij ieder drankje kwamen, en zo verspreidde het fenomeen tapas zich over heel Spanje.
tradities bij tapas
El tapeo is een uitstekende mogelijkheid om iets te gaan eten zonder een hele maaltijd te bestellen en aan tafel te moeten gaan zitten. Tapas kun je lekker aan de bar eten met vrienden, terwijl je met wijn of bier je dorst lest. Vervolgens ga je naar de volgende bar, probeert de tapas daar, enzovoorts. Zo kun je kletsen, van lekkere tussendoortjes genieten en heb je geen avondeten meer nodig.
eet video's
eet foto's



Reactie plaatsen
Reacties
Lekker eten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Leuke website, ik heb over Spanje mijn spreekbeurt gedaan!
Heb je ook meer van dit soort website?